Категорія
Новини
Дата

Банк, ТРЦ, обленерго. Україна націоналізувала активи росіян на мільярди гривень

Вищий антикорупційний суд прийняв рішення про застосування санкцій до низки комерційних структур та їх власників. До держбюджету надійшли активи на мільярди гривень кількох наближених до Кремля російських олігархів, зокрема, братів Ротенбергів, Олега Дерипаски, Євгена Гінера та інших, йдеться у повідомленні пресслужби ДБР.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

У власність держави перейшли:

  • ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» і ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» (Дерипаска, орієнтовна вартість 10 млрд грн);
  • ТРЦ Ocean Plaza, орієнтовна вартість понад $350 млн (Ротенберги);
  • 88,89% акцій АТ «Перший інвестиційний банк» (Гінер);
  • 100% ТОВ «Авангард-Віларті», яке, окрім «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД» володіє ще компанією «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited) та 66,65% Інвестиційниого союзу «Либідь».
  • Структури, підконтрольні Дерипасці, також брали участь у розширенні та реконструкції Дніпро-Бугського морського порту. У дохід держави повернуто земельні ділянки та нерухоме майно в різних регіонах України, сотні одиниць спеціальної та вантажної техніки.
  • Власники інших націоналізованих Україною активів – росіяни Олександр Пономаренко та Олександр Скоробогатько.
  • Арештовано судом і розглядається у ВАКС питання націоналізації таких активів, які повʼязують з росіянином Гінером: ПрАТ «Рівнеобленерго» (93,2%), АТ «Херсонобленерго» (99,9%), АТ «Чернівціобленерго» (96,8%), АТ «Житомиробленерго» (95,5%), ПрАТ «Кіровоградобленерго» (72,9%), а також сім готелів і два ТРЦ загальною вартістю 2 млрд грн.
Банк, ТРЦ, обленерго. Україна націоналізувала активи росіян на мільярди гривень /Фото 1

Контекст

За даними організації StateWatch, в Україні – понад 900 комерційних обʼєктів, які належать уряду РФ та російським державним компаніям. Йдеться про корпоративні права на 79 підприємств і рухоме майно: вісім літаків; 11 морських суден; 552 одиниці рухомого складу РЖД (напіввагони, вагони, платформи, тягачі тощо); 58 легкових автомобілів; 18 автобусів та вантажівок; складові для літаків, авто, причепи, газовидобувні конструкції.

За даними платформи «Як конфіскувати російські активи в Україні?», на сьогодні в Україні конфісковано $85 000 та понад 77 млн грн грошових активів, 136 обʼєктів нерухомості, 277 одиниць транспорту, корпоративні права та акції 39 підприємств та трьох банків, а також 537 цінностей і творів мистецтва.

16 червня президент Володимир Зеленський підписав і відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати, зокрема, Сенс Банк російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена.

29 червня повідомлялося, що Мінʼюст подав позов до ВАКС про застосування санкції у вигляді стягнення активів групи VS Energy, яку повʼязують із росіянином Гінером.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні